Art: Laia Alsina

Que la nostra és una ciutat amb molt de ritme no ha de sorprendre a ningú. A Barcelona la defineix tant el seny com la rauxa. Música i Soroll. Aquestes dues idees bateguen exemplificades amb mil notes i harmonies que ens envolten en tot moment. El costum de viure i desplaçar-se per la ciutat ens ha immunitzat a alguns d’aquests elements, però és la nostra intenció anar descobrint els sons que configuren el dia a dia dels barris i la seva gent. I parlem de “descobrir” perquè Barcelona alberga mil històries vinculades al seus sons que segurament no coneixem. Amb gairebé dos milions de persones que convivim entre mar i muntanya, entre Besós i Llobregat, imagineu quantes coses poden estar passant?

Per a alguns, Barcelona sona a la sala Apolo i Razzmatazz, però també és el clàxon del cotxe a la Ronda de Dalt. És el timbrazo que et treu del llit al matí quan intenten repartir correu comercial. El Liceu és Barcelona? Creiem que queda més que clar. També ho són el Palau de la Música o l’Auditori. Però comptem-hi també amb els crits de la canalla, a l’hora del pati, que s’escampen dins les illes de l’Eixample. La guitarra mal rascada d’aquell noi que seu tres mantes més enllà al Parc de la Ciutadella un diumenge al matí. La imparable vibració de baixos que provoca la festa de matinada del teu veí.

Si la nostra és la ciutat de la rumba, també és la del plor del nen que no sap anar a dormir, aquella cridòria que ressona travessant les parets d’edificis antics. És la ciutat dels festivals: el Cruïlla, el Sónar, el Primavera Sound. Dels concerts als centres cívics, del Piromusical. De la música en directe, ara per fi a qualsevol bar. Del correfoc, de les sardanes, del timbre de la bici a punt d’atropellar un vianant. És –per què no– la megafonia del metro. L’avís de que el tren va tard. És també el reggaeton que sona al mòbil de l’adolescent del teu davant. Barcelona sona als nois que cada tarda ballen a la plaça del CCCB. Sona a festes llatinoamericanes al parc de l’Espanya Industrial. Sona a gots plens de vermut que brinden a terrasses sota el sol.

Barcelona sona a tu. A tots.