L’Eixample és el barri de Barcelona amb més joves, i tot i així és el que té menys equipaments per a joves. Només hi ha un Punt d’Informació Juvenil, un lloc d’aquests on et donen tríptics sobre les ETS i t’orienten per escriure el teu currículum (sí, d’acord, potser fan més coses, però no moltes més). El problema és crònic i fa temps que és damunt la taula. De fet, l’any 2008 es va llançar un Pla d’Equipaments que preveia invertir 14 milions d’euros fins 2015 a tot Barcelona per millorar els equipaments juvenils de la ciutat, i el pla incloïa fer un Espai jove al barri del Fort Pienc, a l’edifici Transformadors.

Voleu apostar? Transformadors segueix tancat, i el Fort Pienc encara no té un espai jove. No té un espai jove “oficial”, però té una altra cosa. Fa més de dos anys, diversos joves del barri van okupar un immoble, ara batejat El Rec, per poder desenvolupar el teixit associatiu juvenil. Tot això sense deixar de reivindicar més espais a través de la campanya Exigim Espais.

En aquests dos anys, El Rec ha anat ampliant el projecte i ara hi ha vàries organitzacions que hi participen a més de les dues que el van iniciar (Arran Fort Pienc i Casal de Joves Xiroc). A més, el casal ocupa el que abans era una oficina de Bankia. Justícia poètica. El problema és que El Rec ha rebut una carta de desallotjament. En principi, aquest s’efectuarà en un màxim de dos mesos. Això aixeca molts interrogants: on anirà el teixit associatiu juvenil del barri? L’edifici de Transformadors segueix tancat i amb un futur incert. Un altre edifici del barri podria ser una opció, La Casa Groga: era i és un nucli d’activitat al Fort Pienc i té història de seu d’entitats, però la seva gestió sempre ha estat un desgavell. De fet, la campanya Exigim Espais sempre ha intentat recuperar la Casa Groga pels joves.

Tot plegat, sembla una mica contradictori. Esborrar un lloc com el Rec, que ha servit a les necessitats d’un barri que només comptava amb el Punt d’Informació Juvenil, és esborrar la solució i tornar als inicis del problema. Transformadors tancat. La Casa Groga en stand by. Està clar que aquests dos mesos fins al desallotjament no seran tranquils per a ningú.