Fa menys d’una setmana que, per fi, el metro va arribar a l’aeroport. O, com a mínim, ho ha fet en teoria, ja que, si bé la T-1 del Prat ja està connectada a Barcelona gràcies a la L-9, de moment, encara es troba en fase de prova. Sí, aquella línia que es va començar fa deu anys i que hauria de connectar tota l’àrea metropolitana i convertir-se en la més llarga d’Europa, però que es troba majoritàriament parada des de fa temps. Les tanques que ja formen part de l’arquitectura de la plaça Lesseps (i les protestes dels seus veïns) serveixen de metàfora d’aquesta obra que sembla no tenir futur.

La L-9 arriba finalment a la T-1, sí. Ara bé, el metro, per ara només connectarà l’aeroport amb la Zona Universitària (uns 20km), de manera que, a la pràctica, la unió amb la ciutat tampoc és tan evident. El tram no s’obrirà fins el març del 2016, si es compleixen les previsions, és a dir, d’aquí més d’un any, coincidint amb el Mobile World Congress que tanta gent aplega a la ciutat.

No cal dir que grans ciutats europees (com Madrid, sense anar més lluny), ja ofereixen des de fa anys servei de metro entre els seus respectius aeroports i el nucli urbà. Així, Barcelona, tant cosmopolita que és, tant gran ciutat com és i tants turistes que rep cada any… es troba enrere i, de moment, encara ho estarà fins, com a mínim el 2016. Potser caldria plantejar-se quins criteris se segueixen a Espanya a l’hora de construir infraestructures, si pesen més els polítics o els econòmics…

D’altra banda (però no menys important), resulta que el bitllet per anar a l’aeroport tindrà un suplement. O sigui, haurem de pagar més. És cert que l’aeroport no és una destinació a la qual, en general, ens dirigim de forma habitual i que, segurament, el seu cost serà similar al d’un bitllet senzill de dues zones (3 euros). El podríem considerar assequible si el comparem, per exemple, amb el que costa l’Aerobús o un taxi fins a plaça Catalunya, però no és tanta la diferència en relació al bitllet de la Renfe, que uneix la T2 i la T1 amb un servei d’autobusos gratuïts (com ocorre en d’altres aeroports europeus).

Evidentment, la connexió entre la ciutat i la T-1 és essencial, però no sé fins quin punt serà la solució miraculosa que s’havia venut i una nova alternativa còmoda, ràpida i barata. De fet, els trens no funcionen a la velocitat habitual del metro (passaran cada 7 minuts i el trajecte durarà una mitja hora) i francament, la Zona Universitària tampoc és tan a prop del centre (malgrat que les estacions
del trajecte ofereixin transbords amb diferents línies). No està clar que aquest nou tram solucioni el problema històric de l’aïllament de l’aeroport.

Un èxit important és que aquesta nova línia permetrà connectar L’Hospitalet, la Fira de la plaça Espanya, la Zona Franca i tot el Baix Llobregat, fet que afectarà nombroses persones. No obstant això, no seria potser més urgent unir altres trams de l’àrea metropolitana, com els que es troben al ben mig de la L-9 i que com que no estan acabats, deixen la part alta de la ciutat semi aïllada?