La Diputació de Barcelona porta les energies renovables als municipis i consciencia la ciutadania sobre el canvi climàtic.

Gairebé a les portes de les festes de Nadal, per fi hem pogut guardar el ventilador al traster, deixant enrere el que ha estat l’estiu més calorós registrat a Catalunya fins al moment.

Per si alguns encara ho dubtaven, el context d’emergència climàtica és ja ben palpable. I la perspectiva dels anys futurs tampoc és gaire encoratjadora a causa d’un model basat en el consum de combustibles fòssils que és, perquè ens entenguem, un «multiplicador de crisis» (energètica, climàtica, econòmica…). Tant és així que la Diputació de Barcelona ha vist clar que cal posar-se les piles per adaptar-se al que ens demana a crits la Pachamama.

Foment de la mobilitat sostenible amb bicicletes a les flotes municipals. Font: Diputació de Barcelona.

Impulsant polítiques de transició energètica

Amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i disminuir el consum d’energia, treballen amb els ajuntaments per fer sostenibles i eficients energèticament els edificis municipals. Actuen en centres educatius, en escoles d’adults i d’educació especial, en conservatoris d’art i música, en casals de joves i centres cívics, en punts d’informació juvenil i en instal·lacions esportives municipals. També desenvolupen polítiques de mobilitat sostenible, incentiven l’ús del transport públic i compten amb automòbils elèctrics o híbrids i amb bicicletes a les flotes municipals.

Pas ferm cap a les renovables

Un cop aconseguit que els equipaments redueixin el seu consum energètic, el següent pas consisteix a subministrar-los energia a través de renovables. I ho fan donant suport als municipis per instal·lar plaques fotovoltaiques i plantes de biomassa, i també millorant l’enllumenat públic. Són actuacions amb un elevat impacte climàtic i es prioritzen aquelles que contribueixen a una reducció major de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Aquesta política té una concreció tangible en el projecte «Renovables 2030», que fins al moment ha invertit 70 milions d’euros en els municipis de la província, amb més de 120 projectes de gran rellevància.

Energia renovable al centre d'informació de la Pleta, al Parc del Garraf. Font: Diputació de Barcelona.

Adaptats a les noves circumstàncies

Per altra banda, desenvolupem polítiques per adaptar-nos a la nova situació climàtica. Es creen refugis climàtics —espais per fer front a les onades de calor—; s’aposta per la renaturalització de les ciutats, amb més verd i ombra als carrers; s’actualitzen els protocols d’actuació davant l’augment d’episodis climàtics cada cop més intensos i es reforcen les tasques de prevenció d’incendis.

Prendre consciència dels nostres actes

Una de les dades més rellevants és que, si apliquem bones pràctiques, podem estalviar fins a un 15% d’energia en la gestió dels edificis. És per això que la Diputació de Barcelona ofereix suport econòmic i tècnic als ajuntaments de la província que es comprometin a estalviar energia en els seus equipaments i a involucrar-hi els treballadors i la ciutadania. L’objectiu és millorar l’eficiència energètica dels equipaments i destinar l’estalvi aconseguit a les llars amb pobresa energètica.

La Corporació també ha posat en marxa el Pla Clima, un projecte intern que ens permet aplicar les mateixes mesures d’eficiència energètica en els nostres edificis i en la flota de vehicles, a les vies locals i a la xarxa d’espais naturals, i que pretén assolir la neutralitat climàtica el 2030, vint anys abans de les fites marcades per la Unió Europea.

A més, la Diputació de Barcelona treballa per assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS, que van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030.

Continuem així, va!