En aquests moments, les evidències que confirmen el canvi climàtic són irrefutables: l’augment del nivell del mar i el desgel dels pols, uns temporals cada vegada més demolidors i habituals, temperatures fora d’estació… Tots aquests fets – i molts més- són advertències que ja no es poden seguir ignorant. És per aquest motiu que, cada vegada més, hi ha moviments i entitats que busquen millorar les condicions del planeta.

Això mateix intenta ZerØport, una plataforma que lluita per aconseguir un decreixement del port i l’aeroport de Barcelona, les indústries més contaminants per la ciutat. Nascuda de les preocupacions d’entitats socials i ecologistes, es tracta d’un moviment molt recent però que apunta alt. Segons expliquen els responsables, les llavors del projecte es van començar a sembrar l’estiu passat durant les jornades Stay Grounded: una xarxa que busca contrarestar l’aviació a favor d’un mitjà de transport més sostenible.

ZerØport és una plataforma que lluita per aconseguir un decreixement del port i l’aeroport de Barcelona, les indústries més contaminants per la ciutat.

L’objectiu principal de l’entitat, tal com expressa en el seu manifest, va més enllà de simples rebaixes de gasos d’efecte hivernacle o de canvis en la rutina dels ciutadans a fi de no produir tantes deixalles. Per la plataforma, mesures com la Zona de Baixes Emissions ja no són suficients. La demanda de ZerØport es basa en la retirada immediata i sense condicions dels plans d’ampliació de l’activitat i de les infraestructures del port i l’aeroport. També lluiten per una reducció del flux turístic massiu, així com l’eliminació dels privilegis fiscals de què gaudeixen les activitats portuàries, tant aèria com marítima. Des del punt de vista de protecció del patrimoni natural, també exigeixen la declaració de Xarxa Natura 2000 (una iniciativa europea de preservació del medi ambient) a tot l’àmbit del Parc Agrari del Llobregat. Per complir amb aquestes metes ZerØport ha focalitzat la seva campanya en impedir l’ampliació de l’aeroport del Prat. Aquesta ha estat font de controvèrsies fins al punt que l’entitat ha titllat al consistori de negacionista, per no oposar-se fermament a la proposta.

Els bàndols de la disputa recorden al clàssic David i Goliat, al gegant empresarial contra el petit moviment social que, tot i tenir diverses organitzacions donant-hi suport, encara no té prou força. Per un cantó ens trobem a AENA, l’empresa pública que va posar sobre la taula la idea d’ampliar la Terminal 1 de l’aeroport. AENA defensa l’expansió del trànsit aeri argumentant que el nombre de turistes no fa més que creixer, i que, d’aquí poc, el Prat no tindrà capacitat suficient. Si es té en compte que les instal·lacions, ara per ara, tenen un sostre per a 55 milions d’usuaris i que van tancar el 2019 amb 52,6 milions, el plantejament de l’empresa no resulta tan desgavellat. A més, AENA insisteix en la importància de l’aeroport per a l’economia barcelonina i catalana (aquest aeròdrom suposa un 9% del PIB de Barcelona i el 6% de Catalunya).

Els integrants de ZerØport afirmen que “el creixement infinit és impossible en un planeta finit; el creixement del port i de l’aeroport són inviables en una Barcelona finita”.

Per l’altra banda, des de la plataforma asseguren que ens movem cap a una situació insostenible per culpa d’uns plans de creixement que no tenen cabuda dins la Ciutat Comtal. Els integrants de ZerØport afirmen que “el creixement infinit és impossible en un planeta finit; el creixement del port i de l’aeroport són inviables en una Barcelona finita”. És per això que no es pot permetre el control de la indústria per part d’empreses que només responen a interessos curt-terministes. Per donar més pes a les seves paraules, l’ens recorda que el Prat té un pla de sostenibilitat mediambiental que inclou la reducció de les emissions en un 40% el 2025, i que serà impossible dur-lo a terme si es fa créixer el flux aeri.

I és que al final ens trobem amb el dilema de si vendre l’ànima al diable o no. Realment és més important l’economia de la ciutat que el benestar del medi ambient? Hem de seguir creixent i fent diners o parar en sec i tenir cura de la ciutat? Per ZerØport la tria és senzilla. Per un futur sostenible, l’única aposta viable és la del decreixement, començant pel del sector turístic: menys vols, menys creuers, menys turistes.

Impacte mediambiental dels mitjans de transport